PRVA POSTAJA: Isusa osuđuju na smrt

Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.

Jer si po svojem svetom križu svijet otkupio.

Isusova nepravedna osuda i danas se nastavlja u Njegovim udovima, u našoj braći i sestrama koji trpe. I danas su nepravedno osuđeni oni koji nevino trpe poradi drugih. Mnogi patnici, nevoljnici i siromasi osuđeni su da podnose teret tuđih grijeha, egoizma, pohlepe, nepravde i nasilja. Najveću nepravdu podnose kad ih se stavi pod zajednički nazivnik lijenčina, skitnica i varalica. Ponovo nam se nameće pitanje čemu toliki nevini, osuđeni na smrt prije nego su se rodili, zatim oni koji su tek ugledali svijetlo dana, zbog nasilja, progonstva, milijuni djece evanđeoski nevine, koja moraju umrijeti od gladi, da bi drugi živjeli u svojoj nezasitnoj pohlepi. I oni su nevini primili nepravednu osudu da bi iskupili grijehe sebičnosti i pohlepe.

Nepravednu osudu primili su i oni koji će čitav svoj život vući teret križa što su ga na njih svalili upravo oni koji su im trebali pomoći, koji su bili odgovorni za njihovo zdravlje, a upropastili su ih za čitav život radi svoje komocije i neodgovornosti, osakatili ih već kod samog rođenja.

Koliko danas ima onih koji zbog siromaštva ne mogu doći u bolnicu na operaciju i umiru prije vremena jer nemaju čime podmititi one koji bi im trebali po svojoj dužnosti pomoći? Da, koliko je takvih nepravednih osuda? Tko bi mogao izbrojiti tolike nepravedno izrečene osude u kojima se nastavlja nepravedna Isusova osuda. I mi pristajemo na tu nepravednu osudu koja je izrečena nad Isusom ako mirno prolazimo pored patnje onih koji trpe i ništa ne poduzimamo da je ublažimo. Amen.

Slava Ocu i Sinu i Duhu svetome ...

Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se!

 

Dušom njenom razboljenom,

Rastuženom, ražaljenom,

Prolazio mač je ljut.